Un conservant és una substància química natural o sintetitzada que frena
o destrueix els microorganismes presents en un aliment. s. Els tractaments químics més habituals són:
La sal és un conservant que augmenta la salinitat de l’aigua de l’aliment
per impedir que els microorganismes en disposin.
El sucre actua de manera similar a la sal: limita l’accés dels microorganismes
a l’aigua i se sol combinar amb mètodes físics.
El fumatge és un tractament que conserva l’aliment gràcies a la introducció
de substàncies antimicrobianes presents en el fum, juntament
amb l’efecte tèrmic i d’assecatge.
La fermentació és un procés complex realitzat en condicions anaerò-
biques per microorganismes no tòxics, que modifiquen la composició
dels aliments i en milloren les propietats organolèptiques i nutritives,
alhora que n’asseguren la conservació.N'hi han diferents tipus:
La fermentació làctia, que produeix àcid làctic. S’utilitza en la fabricació
del iogurt i el mató. Si es combina amb la sal, s’allarga la conservació
de formatges, carns i verdures.
La fermentació alcohòlica, que produeix alcohol. S’utilitza per obtenir
begudes alcohòliques derivades del raïm (vi), l’ordi (cervesa),
la canya de sucre (rom), l’arròs (sake), les pomes (sidra), etc.
La fermentació acètica, que produeix àcid acètic a partir de l’alcohol
del vi per obtenir el vinagre.
No hay comentarios:
Publicar un comentario